Operații

Laser

Trabeculoplastie Laser

Cunoscută și sub numele de SLT (Selective Laser Trabeculoplasty)

Reprezintă o adevărată inovație în domeniul oftalmologiei, fiind cea mai eficientă și recomandată metodă de tratament pentru glaucomul cu unghi deschis.

Procedura, care se desfășoară fără durere, necesită doar o anestezie locală sub formă de picături, eliminând astfel nevoia de anestezie generală sau sedare.

Din punct de vedere al duratei, procedura durează aproximativ 10 minute pentru fiecare ochi. Acest lucru îi permite pacientului să se întoarcă la activitățile sale normale într-un timp relativ scurt, fără a necesita o perioadă lungă de recuperare.

Clinica în care se efectuează acest tratament se află în Bacău, pe strada Ștefan cel Mare, numărul 7. Aici, pacienții pot beneficia de aparatură modernă și de expertiza medicilor specializați în domeniu.

Dr. Dana Ivan

Medic primar oftalmolog

Cine este un candidat pentru SLT?
Pacienții care au glaucom cu unghi deschis , pseudoexfoliativ, pigmentar.
Cum funcționează?
Energia laser este aplicată țesutului de filtrare al umorii apoase. Rezultatul este o mai bună circulatie a umorii apoase si scăderea presiunii intraoculare. Poate dura 1-3 luni pentru ca rezultatele să apară.
De ce se numește selectivă?
Laserul are lungime de unda 532 nm, energia emisa este minima si este absorbita doar de țesutul pigmentar al ochiului („laser rece“). Din acest motiv, procedura produce mai puțin țesut cicatricial și nu se simte durere.
Care sunt riscurile?
Post-operator poate sa apara rar o inflamatie minora (discomfort ocular, usoara congestie) care se poate trata cu picaturi sau comprimate antiinflamatorii (dar trece si de la sine).
Cât de eficient este?
SLT scade presiunea oculara cu 30% când este utilizat ca terapie inițială. Acest lucru este comparabil cu efectul celei mai puternice clase de picaturi pentru glaucom (analogi de prostaglandine). Efect poate fi mai redus în cazul în care pacientul este deja pe medicamente de glaucom.
Cât timp dureaza efectul?
Efectul dureaza intre 2-5 ani.
Ce se întâmplă în cazul în care dispare efectul?
Dacă SLT este eficient la scăderea IOP, dar acest lucru se estompează pe parcursul mai multor ani, procedura poate fi repetată. Alternativ, se pot utiliza picaturi pentru glaucom în cazul în care efectul se stinge în timp.
Ce se întâmplă în cazul în care nu funcționează?
Dacă SLT nu reușește să reducă IOP, atunci glaucomul este tratat prin alte mijloace: cum ar fi medicamente sau chirurgie clasica (trabeculectomie). Laserul nu afecteaza succesul altor tipuri de tratament.
Care este costul?
Tratamentul laser SLT costa 200-400 lei pe fiecare ochi.
Va trebui sa mai folosesc picaturi pentru glaucom?
Gândiți-vă la SLT ca fiind echivalent cu un tip de picaturi pentru glaucom.
Unii pacienți pot fi controlati doar cu tratamentul laser.
La alții presiunea oculara obtinuta nu e sufiecient de scazuta si vor folosi si picaturi (la fel cum unii pacienti necesita doua sau trei feluri de picaturi, tot asa putem utiliza laser SLT + picaturi).
Este important să ne amintim ca SLT nu este o vindecare a glaucomului (la fel cum nu sunt nici picaturile sau chirurgia). Pacientul cu glaucom este urmarit in continuare in mod specific.

YAG – capsulotomie

Dupa câțiva ani de la operația de cataractă cu succes poate sa apara opacifierea capsulei posterioare. (cataracta secundara). Se trateaza printr-o procedura laser usoara cu anestezie prin picaturi, efectuata in cabinetul Eurooptik din Bacau, Razboieni 7.

Iridotomie laser

In cazul glaucomului cu unghi inchis (o formă rară, dureroasă, cu valori foarte mari ale presiunii) laserul este folosit pentru a produce o mică gaură în iris care servește la egalizarea presiunii. Celălalt ochi este tratat preventiv (deoarece acest tip de glaucom devine bilateral in timp).

Eurooptik

Vă așteptăm în cabinet!